Listopad 2023

První listopadový týden jsme poznávali známé podzimní svátky jako jsou Halloween a Dušičky. Děti se tak dozvěděly, proč chodíme na hřbitov rozsvěcovat svíčky a proč lidé kdysi dávno začali vydlabávat dýně. Zahrály si spousty tématických her a vyzkoušely si i oblíbenou hru anglických dětí. Víte, jakou? Obsahem hry bylo vyndávání jablek ústy z lavoru plné vody. A věřte, že všem dětem se podařilo jablíčko vylovit. Při výtvarných činnostech všichni tiskali, dokreslovali, stříhali, lepili a není tedy divu, že se nám i chodby školky brzy zahalily do veselé oranžové barvy. S netopýřími aktivitami si děti procvičily pravolevou orientaci, jednoduché počítání a zrakovou paměť.

V následujícím týdnu jsme si povídali o svátku sv. Martina. Děti zjistily co je to legenda, kdo byl sv. Martin a jaké symboly k tomutu svátku patří. Naučily se taneček na židlích, svatomartinské písničky a procvičovaly si prstíky při výrobě Martinova koně a svatomartinské husy. Závěrem jsme přišli na to, že máme ve třídě mezi sebou hodně kamarádů, co dokáží dělat dobré skutky.

Jak se projevuje nemoc a kdo ji zaviní nám odhalila pohádka „O zlém bacilu a hodném Vitamínu“. V návaznosti na povídání jsme si s dětmi udělali malý pokus, který nám odhalil, jak se bacily bojí mýdla. Překážkovou cestou si všichni vyzkoušeli jak putují bacily v našem těle a kudy se do něj dostávají. Získali jsme tím zkušenost jak nemocem předcházet. Výživová pyramida nám prozradila, co znamená jíst zdravě, a že i pohyb je pro zdraví důležitý si připomínáme každý pátek v tělocvičně.

 

Také jsme poznávali lidské tělo, povídali si o důležitosti našich smyslů a dělali další pokusy. Děti si vyzkoušely jak obtížné je něco nakreslit, když nám chybí ruce. Obrázky vytvořily pomocí úst a nohy. Zpestřením pro děti byla návštěva paní Penkertové, která je seznámila s netradičními hudebními nástroji. Vyzkoušely si hrát na zvonkohru, bubínek, velký xylofon, olešní rohy a tibetské mísy. Nakonec byly všichni obdarováni čtyřmi symboly, které znázorňovaly čtyři  elementy a naše smysly.

Zároveň jsme se věnovali nácviku zpěvu vánočních písní se třídou Žabiček, které zazní při rozsvícení vánočního stromečku na zahradě MŠ Hlinecká, a to na 1.adventní neděli nazývanou „železná“.

Lidská kostra má dost kostí,

svaly s nimi hýbají.

Klouby, ty si od radosti

kroužky různě dělají.

 

Ve školce se děti učí:

Kde jsou boky?

Kde jsou záda?

To je vážně otázka.

Tomu, kdo jednoduše hádá,

chybí řádná docházka.

Děkujeme rodičům za jejich účast na prvním konzultačním odpoledni, a také jim patří velké poděkování za jejich krásné výrobky, které darovali na Vánoční jarmark.

Související články

DUBEN 2024 DUBEN 2024

DUBEN 2024

Měsíc duben vnesl do naší školky zajímavé téma, které bylo zaměřeno na povolání a profese. Děti si tak uvědomily, jak je práce v životě důležitá, proč musí dospěláci chodit do zaměstnání  a co znamená rčení „ bez práce nejsou koláče a práce kvapná málo platná. V návaznosti na pohádku O třech prasátkách určovaly materiál a také […]

BŘEZEN 2024 BŘEZEN 2024

BŘEZEN 2024

Již od počátku března se Skřítkové začali připravovat na jaro, a aby mohlo opravdu přijít, museli nejdříve paní Zimu vyhnat. Zkoušeli ji vyhánět říkadly a jarními symboly, ale stále se jí odejít nechtělo. Lidé dříve věřili, že utopením Morany skončí zima a jaro se k nám již bude moci vrátit v plné síle. A tak […]

© 2023 Mateřská škola Týn nad Vltavou - všechna práva vyhrazena
Zásady zpracování osobních údajů | Webdesign: WP4you.cz