BŘEZEN 2024

Již od počátku března se Skřítkové začali připravovat na jaro, a aby mohlo opravdu přijít, museli nejdříve paní Zimu vyhnat. Zkoušeli ji vyhánět říkadly a jarními symboly, ale stále se jí odejít nechtělo. Lidé dříve věřili, že utopením Morany skončí zima a jaro se k nám již bude moci vrátit v plné síle. A tak jsme se rozhodli, že si figurínu Morany, představující zimu také vyrobíme. Děti Moranu nevytvářely z tradiční slámy a bílých hadrů, ale z voňavého pečiva, aby tak přilepšily kachničkám a kapříkům.

Při navlékání rohlíků na provázek si procvičily prstíky a některé potají i ochutnávaly. Nejšikovnější dokonce navlékly Moraně krásné korále z vyfouknutých vajec.

V úterý 19.3. se Morana tyčila v čele dětského průvodu a za doprovodu písně, řechtaček a říkanek Skřítečci došli společně se třídou Žabiček až na starý most, kde byla vhozena do řeky Vltavy. Společně jsme pak pozorovali odplouvající zimu, hodující kačeny a kapříky a těšili se na krásné jarní dny.

Moranu pryč neseme,

už ji tady nechceme.

Už nemůže choditi,

musíme ji nositi.

Do vody jí dáme,

za ní zavoláme.

Huš, huš, huš,

nechceme tě už!

S jarem přišlo i pozvání na výukový program k paní učitelce Mgr. Šebestové. Ve středu 20.3. předškoláčci s radostí zavítali do její třídy k prvňáčkům. Paní učitelka si pro děti nachystala mnoho úkolů z různých oblastí, aby je vyzkoušela, zdali jsou již připravené do školy. Dětem se dopoledne ve třídě moc líbilo, od paní učitelky dostaly pochvalu s odměnou a již se těší, jak své znalosti předvedou v dubnu u zápisu.

S končícím březnem jsme si povídali o tom, jak Velikonoce probíhají a jaké zvyky a tradice se s nimi pojí. Děti se tak seznámily s názvy, pověrami a barvami v Pašijovém týdnu. Zahrály si pohybové hry, vyzkoušely si malování na dřevo a každý si tak odnášel domů malovaného zajíčka, společně s Velikonočním přáníčkem a zápichem z vajíček.

 

 

Související články

DUBEN 2024 DUBEN 2024

DUBEN 2024

Měsíc duben vnesl do naší školky zajímavé téma, které bylo zaměřeno na povolání a profese. Děti si tak uvědomily, jak je práce v životě důležitá, proč musí dospěláci chodit do zaměstnání  a co znamená rčení „ bez práce nejsou koláče a práce kvapná málo platná. V návaznosti na pohádku O třech prasátkách určovaly materiál a také […]

ÚNOR 2024 ÚNOR 2024

ÚNOR 2024

Měsíc únor s sebou přinesl masopustní veselí, hodování, tancování a hlavně radost a legraci, kterou jsme si ve školce náležitě užili. Hravým způsobem se děti dozvěděly, jak dlouho masopustní období trvá, jaké jsou nejveselejší masopustní dny a nejznámější tradiční masky. Vyzkoušely si hudebně pohybové hry, ochutnávaly spousty dobrot a zavítaly do pohádky O Koblížkovi. Zde […]

© 2023 Mateřská škola Týn nad Vltavou - všechna práva vyhrazena
Zásady zpracování osobních údajů | Webdesign: WP4you.cz