ÚNOR 2024

Měsíc únor s sebou přinesl masopustní veselí, hodování, tancování a hlavně radost a legraci, kterou jsme si ve školce náležitě užili. Hravým způsobem se děti dozvěděly, jak dlouho masopustní období trvá, jaké jsou nejveselejší masopustní dny a nejznámější tradiční masky. Vyzkoušely si hudebně pohybové hry, ochutnávaly spousty dobrot a zavítaly do pohádky O Koblížkovi. Zde měly možnost se na koblížek proměnit a předvést, jak se umí nudit, vrtět a také kutálet po tácu.

Největší radost jim udělalo samotné pečení koblížků. Recept na tvarohové koblížky nám otevřel dveře do nových kuchyněk v budově ZŠ, kde jsme si užili sladkého dne. Hned od rána se děti podílely na tvorbě těsta. Rozeznávaly, ochutnávaly a pojmenovávaly suroviny a během pečení si pak tvořily, kreslily a počítaly. Odměnou jim byly dozlatova upečené křupavé koblížky, obalované v cukru smíchaným s vanilkou. Tak nádherně voněly, že se jejich vůně linula celým druhým patrem ZŠ a také náramně chutnaly.

Děti se také naučily, že konec Masopustu ohlašuje přicházející karneval. Všichni se na něj nedočkavě těšili a jeho příchod jsme oslavili v úterý 13.2. Každý se totiž mohl převléci za postavu, ze své oblíbené pohádky a tak do nazdobené třídy přicházeli princezny, kouzelníci a další pohádkové postavičky. Všichni jsme pak školou přešli do tělocvičny, kde jsme společně s dětmi ze Žabiček strávili krásné dopoledne plné zábavy, her, výzev a úkolů. Po návratu do třídy hry nahradil tanec, mlsání, odměny a radost s veselím nás provázela až do oběda.

Jelikož všichni máme rádi pohádky, tak jsme si o nich ještě následující týden povídali. Pohádky jsme si vyslechli v mnoha podáních a tu nejoblíbenější si každý nakreslil. Doplňovali jsme verše, procvičovali si orientaci na ploše, hledali rozdíly v obrázku, cvičili si počáteční a koncové hlásky, skládali obrázky podle děje, schovávali se před vlkem tak, aby měl velkou práci nás najít a hráli si s loutkami.  Jejich poslechem si děti procvičovaly paměť, zkoušely je převyprávět, odpovídat na otázky z přečteného textu a nakonec zjistily, že neposlušnost se nikdy nevyplácí.

Červená čepička,

čiperná holčička,

přešla kus lesíčka.

Dobroty v košíčku,

trhala kytičku,

pro svoji babičku.

Tu však vlk sežral,

na stáří nedbal.

Myslivec přišel,

chrápat ho slyšel.

Do břicha kámen,

žízeň a amen.

Děti mají moc rády knížky, a tak se naše třída poslední únorový týden proměnila na malou knihovnu. Většina kluků a holčiček nosili do školky své oblíbené knihy, které jsme si společně prohlíželi, četli z nich a povídali si, proč se jim líbí. Velkou zajímavostí bylo samotné vyprávění o tom, jak taková knížka vzniká a kdo se podílí na jejím vytvoření. Závěrem jsme navštívili naši městskou knihovnu.

 

 

 

 

 

Související články

BŘEZEN 2024 BŘEZEN 2024

BŘEZEN 2024

Již od počátku března se Skřítkové začali připravovat na jaro, a aby mohlo opravdu přijít, museli nejdříve paní Zimu vyhnat. Zkoušeli ji vyhánět říkadly a jarními symboly, ale stále se jí odejít nechtělo. Lidé dříve věřili, že utopením Morany skončí zima a jaro se k nám již bude moci vrátit v plné síle. A tak […]

Leden 2024 Leden 2024

Leden 2024

Začátkem ledna jsme se zaměřili na příchod Tří králů. Vyslechli jsme si příběh o jejich putování, naučili se píseň „ My tři králové “ a objevovali tajné písmo na tříkrálových korunkách. Druhý  lednový týden nám přinesl povídání o zimním počasí, zimních měsících a správném oblékaní. Děti se těšily na bílou zimu, přály si válet se […]

Prosinec 2023 Prosinec 2023

Prosinec 2023

Jak prožili Skřítkové první adventní týden? Vskutku krásně. Děti se seznámily s legendou o sv.Mikuláši, upevňovaly si počáteční písmenka ve slovech, zkusily si zahrát pohádku Čert a Káča, poznávaly protiklady, tvořily, připravovaly čertovskou výzdobu a také zpívaly a recitovaly. Tradice jsou tradice a letos tomu nebylo jinak. Proto 5.12. všichni děti čekaly, kdy už se […]

© 2023 Mateřská škola Týn nad Vltavou - všechna práva vyhrazena
Zásady zpracování osobních údajů | Webdesign: WP4you.cz