Leden 2024

Začátkem ledna jsme se zaměřili na příchod Tří králů. Vyslechli jsme si příběh o jejich putování, naučili se píseň „ My tři králové “ a objevovali tajné písmo na tříkrálových korunkách.

Druhý  lednový týden nám přinesl povídání o zimním počasí, zimních měsících a správném oblékaní. Děti se těšily na bílou zimu, přály si válet se ve sněhových peřinách, chytat vločky a vyrábět sněhové  koule. I to jim měsíc leden vyplnil. Čerstvě napadaný sníh rozzářil jejich tváře a probudil v nich dětskou tvořivost.  Hráli jsme si na sněhuláky, posílali jsme si zmrzlý pozdrav, vymýšleli lumpárničky, hledali poztrácené knoflíky a ochutnávali rampouchy. Děti  také poznávaly nová písmena, v natištěné abecedě je zakroužkovávaly a z předtištěných písmen sestavovaly předepsaná slova.

I v zimě je důležité se hýbat. Vyprávěli jsme si tedy o zimních sportech, prohlíželi si bruslařskou i lyžařskou výstroj, vysvětlili jsme si pravidla bezpečného bruslení, zjistili, jak můžeme pomoci někomu, pod kým se propadl led a dozvěděli se co jsou to olympijské hry a jaký mají význam. Děti tak měly možnost zažít olympiádu Skřítků a vyzkoušet si několik zimním sportů a dbát na správné chování při závodění. Bavilo je oblékání na čas, bruslení na papírových táckách, slalom mezi kužely s pukem, trefovat se sněhovou koulí do koše, bobovat na polštářích a za správné chování a odvahu jim byl věnován diplom a krásná medaile.

Ptáčci mají v zimě hlad, tak nás napadlo, že jim půjdeme nasypat. Děti se nejdříve seznámily s ptáčky, kteří u nás přezimují, dozvěděly se, že nejčastěji se mohou setkat se sýkorkou, vrabcem a kosem. Vyrobily si krásné ptáčky, dřevěná krmítka a prohlížely si různé typy budek. Aby tu s námi ptáčci zbytek zimy přečkali, společně jsme jim zajistili potravu. Vyrobili jsme jim máslové koule plné semínek , zrníček a při dopolední procházce jsme je zavěsili na velkou borovici, kterou máme před okny školky. Každý den tak máme možnost pozorovat, jak ptáčkům naše hostina chutná.

 

My všechny děti ze školky,

sypem zrní do krmítka,

pro kosy i sýkorky.

Nemají co do zobáčku,

ptáčci malí hladoví,

choulí se tak ve křoví,

nožičky maj ledový.

Související články

Žabka si vybírá, čím bude… Žabka si vybírá, čím bude…

Žabka si vybírá, čím bude…

I v tomto týdnu jsme si povídali o povolání. Přijali jsme pozvání od Honzíkovo maminky a hned v pondělí jsme se vydali za paní Mimrovou do zahradnictví, která nás zde provedla, představila  a názorně nám ukázala svou práci a děti si mohly dokonce každý zasadit sazenici rajčátka, kterou si vzaly domů a budou se o […]

BŘEZEN 2024 BŘEZEN 2024

BŘEZEN 2024

Již od počátku března se Skřítkové začali připravovat na jaro, a aby mohlo opravdu přijít, museli nejdříve paní Zimu vyhnat. Zkoušeli ji vyhánět říkadly a jarními symboly, ale stále se jí odejít nechtělo. Lidé dříve věřili, že utopením Morany skončí zima a jaro se k nám již bude moci vrátit v plné síle. A tak […]

© 2023 Mateřská škola Týn nad Vltavou - všechna práva vyhrazena
Zásady zpracování osobních údajů | Webdesign: WP4you.cz