Prosinec 2023

Jak prožili Skřítkové první adventní týden? Vskutku krásně. Děti se seznámily s legendou o sv.Mikuláši, upevňovaly si počáteční písmenka ve slovech, zkusily si zahrát pohádku Čert a Káča, poznávaly protiklady, tvořily, připravovaly čertovskou výzdobu a také zpívaly a recitovaly.

Tradice jsou tradice a letos tomu nebylo jinak. Proto 5.12. všichni děti čekaly, kdy už se konečně otevřou dveře a do třídy vběhnou čerti a vletí andělé. A tak se i stalo, Mikuláš přišel v doprovodu jednoho čertíka a usměvavého andílka. Děti zaujala mikulášská kniha, kterou před nimi vznešený pán otevřel a sdělil, že o nich ví úplně všechno. Seznam, který předčítal byl opravdu pravdivý, až jsme se všichni podivovali. Podle psaných slov Mikuláš zhodnotil, že ve třídě Skřítkové nejsou žádní zlobivci, jen pár dětí pobídl k větší poslušnosti a dal pokyn andělovi, aby všechny spravedlivě podaroval sladkou nadílkou. Děti s radostí všem za odměnu zarecitovaly naučenou báseň a zazpívaly krásnou písničku.

Po odchodu Mikuláše se děti posadily do lavic a vyzkoušely si, jak to probíhá v čertí škole. Musely odpovídat na otázky paní čertice a za každou správnou odpověď si vysloužily čertí dukátky. Když každý z nich měl tři penízky, mohl si za ně v čertím obchodě nakoupit opravdové sladkosti. To bylo přemýšlení, počítání a nadšení.

To zase ve čtvrtek 7.12. čekala na děti další mikulášská nadílka. Navštívili nás žáci z devátých tříd v podobě čertů, čertic, ďáblů, luciferů a jiné pekelné havěti. Obavy z dětí spadly, až když spatřily Mikuláše a čtyři usměvavé andělíčky. I když to byla opravdu strašidelná návštěva, žáci dbali na to, aby se naše děti příliš nebály. Za statečnost a příslib poslušnosti byl každý Skřítek náležitě odměněn.

V nadcházejícím týdnu jsme si zahrály starý biblický příběh, kdy se děti učily texty, zpívaly koledy, převlékaly se a vyráběly si betlémy a vánoční přáníčka. A v pátek 15.12. se dočkaly i přítomnosti Ježíška, který jim ve školce zanechal vysněné dárečky. Poslední společné dny v tomto roce prožily chvilky klidu, štěstí, sladkostí, hraní a pohádek.

Přejeme všem rodičům poklidné Vánoce plné radosti v srdcích. 

Související články

DUBEN 2024 DUBEN 2024

DUBEN 2024

Měsíc duben vnesl do naší školky zajímavé téma, které bylo zaměřeno na povolání a profese. Děti si tak uvědomily, jak je práce v životě důležitá, proč musí dospěláci chodit do zaměstnání  a co znamená rčení „ bez práce nejsou koláče a práce kvapná málo platná. V návaznosti na pohádku O třech prasátkách určovaly materiál a také […]

BŘEZEN 2024 BŘEZEN 2024

BŘEZEN 2024

Již od počátku března se Skřítkové začali připravovat na jaro, a aby mohlo opravdu přijít, museli nejdříve paní Zimu vyhnat. Zkoušeli ji vyhánět říkadly a jarními symboly, ale stále se jí odejít nechtělo. Lidé dříve věřili, že utopením Morany skončí zima a jaro se k nám již bude moci vrátit v plné síle. A tak […]

© 2023 Mateřská škola Týn nad Vltavou - všechna práva vyhrazena
Zásady zpracování osobních údajů | Webdesign: WP4you.cz